Internationaal Oud-Katholieken Congres

 
  

De Oud-katholieke kerk is klein, maar toch groot. We kijken graag over de grens van onze eigen parochie. Een andere parochie, een ander bisdom, en zelfs: een ander land. En daarbij denken we natuurlijk in de eerste plaats aan het congres. Oud-katholieken, bisschoppen, priesters en leken uit verschillende landen ontmoeten elkaar. Deze zomer dus in Zürich.

Het congres. Kerkdiensten, Referaten, Gespreksgroepen en Excursies. Maar bovenal: ontmoetingen. Met Oud-katholieken, met mensen uit andere kerken; anglicanen, orthodoxen. Oude bekenden,  nieuwe vrienden. Mensen die je met vreugde begroet op een volgend congres. De trouw is groot. De meeste mensen komen terug. De taal is geen probleem. Congresstukken worden ook in het Nederlands aangeleverd. Bij algemene bijeenkomsten wordt er getolkt. Bij informele ontmoetingen red je het met weinig woorden, met gebaren, er is altijd wel iemand in de buurt die helpt. De ervaring van de Uniedienst, het hoogtepunt van het congres. Een grote kerk, barstensvol mensen, bisschoppen in vol ornaat, een liturgie in vele talen.

 

Zürich is een prachtige stad. Ook een gemoedelijke stad. In het drukke programma is er toch nog tijd om de winkels in de beroemde Bahnhofstrasse te bekijken, door de smalle, stille straatjes te wandelen, ‟s avonds langs de Limmat te lopen, even stil te staan op één van de bruggen, om je heen te kijken, naar de verlichte kerken: de Grossmünster, de Framünster, de Sankt Peter, en even een kijkje te nemen bij het meer. Of om met oude en nieuwe vrienden een tijd door te brengen op één van de vele terrasjes en daar te praten, tot diep in de nacht. En bij het vertrek de wetenschap: over vier jaar zien we elkaar weer. Op een andere plek, in een ander land. Kom dus naar Zürich, deze zomer. Van 9 tot 13 augustus. Meer informatie vindt u op www.iakk2010.com. Daar kunt u zich ook aan melden. Uitnodigingen en aanmeldingsformulieren zijn aanwezig in onze parochie op de tafel achter in de kerk.

Adrie Paasen