Vormingsavonden

Ook in het “nieuwe seizoen 2010-2011” worden weer een aantal vormingsavonden georganiseerd voor alle parochianen, gastleden en belangstellenden. De avonden zijn bedoeld om u (hernieuwd) kennis te laten nemen van bijvoorbeeld de oud-katholieke geschiedenis en liturgie.

We zijn erg blij u daarvoor te kunnen uitnodigen op:

Dinsdagavond 28 september. Dan zal pastoor drs. Wietse van der Velde ons het een en ander vertellen over een belangrijk stuk oud-katholieke kerkgeschiedenis. Hij kondigt deze avond zelf als volgt aan:

 Een kenmerk van de Oud-Katholieke Kerk is dat zij haar eigen bisschoppen kiest. Zij ziet deze keuze niet alleen als een stuk kerkrecht, maar ook als een wezenskenmerk van het katholieke kerk zijn.

De keuze van Cornelis Steenoven, oud-pastoor van Amersfoort, in 1723 tot aartsbisschop van Utrecht leidde tot de tot op heden bestaande breuk met de bisschop van Rome en een scheuring in de Nederlandse katholieke kerk. Op deze voor onze kerk zo belangrijke keuze wordt op deze vormingsavond ingaan.

De aanleiding tot de keuze, de onzekere weg daar naar toe, het zoeken naar een geschikte kandidaat, de gebeurtenis zelf en de reacties daarop in binnen- en buitenland zullen de revue passeren. Dit alles als achtergrond bij de vraag – waar tot slot op in gegaan zal worden – wat de betekenis van deze keuze en de daarop volgende bisschopswijding voor onze kerk en de kerken van de Unie van Utrecht tot op de dag vandaag zijn.

Wietse van der Velde


Dinsdagavond 16 november. Pastoor dr. Mattijs Ploeger zal ons inleiden in de achtergronden en betekenissen van de verschillende eucharistische gebeden in ons kerkboek.

Iedereen is van harte welkom. U hoeft zich niet van te voren aan te melden. De avonden beginnen om 19.30 uur en zijn van harte bij ieder aanbevolen