Nieuwe tentoonstelling Joriszaal en -hal

Vanaf 29 februari 2012 is er een nieuwe tentoonstelling in de Joriszaal en -hal en wel van de beeldend kunstenaar en leraar Joodse mystiek Ruud Bartlema (1944).
Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema opgeleid o.a. door Maarten Krabbe, aan een van de Vrije Akademie’s in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Voor zijn schilderkunst vormen poezie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden. Zo ontstonden in de achterliggende jaren series tekeningen, etsen en schilderijen rond b.v. de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters en Buber’s Chassidische vertellingen. Op dit moment is Ruud Bartlema als beeldend kunstenaar werkzaam in Soest en geeft hij als leraar joodse mystiek diverse cursussen en lezingen. Ook leidt hij verschillende reizen naar het werk van Marc Chagall in Frankrijk (Reims, Metz, Sarrebourg en Nice).

 

Zie ook de website http://www.ruudbartlema.nl/home