Witte Donderdag en Goede Vrijdag

Afbeeldingen van Sieger Köder op de liturgieën

Witte Donderdag: Het laatste avondmaal
Jezus is zelf niet zichtbaar. Alleen zijn handen, die brood uitdelen. En zijn spiegelbeeld in de beker. Het licht valt van Hem, de rabbi Jezus, op de vrienden. Er gaat glans van hem uit. De onrust is wat weg, want de verrader verlaat net de ruimte, in donker gehuld. Broodstukken op tafel om de honger te stillen, met de schaduw van het kruis op de ondergrond. Brood delen en wijn drinken in het teken van het kruis geeft de diepste verbinding met het mysterie. Ze doen het, omdat Hij het zegt. ‘Doet dit tot mijn gedachtenis’.

Samen komen om brood te breken, van laatste avondmaal tot eucharistieviering, centrum van alle liturgie. Het spiegelbeeld kunnen we nu alleen nog zien met innerlijke ogen. Hier gaat het om: Hij is midden onder ons.
Goede Vrijdag: Jezus aan het kruis genageld
Het schilderij heeft een vreemd perspectief. We kijken als met de ogen van Jezus. Een Romeinse soldaat, gezichtsloos en gepantserd, heft op de voorgrond zijn arm: zo direct zal de hamer neersuizen en een spijker indrijven. De mensen die er om heen staan, hebben verschillende gezichten, grijnzend, joelend, verdrietig, angstig. Een slaag de handen voor het gezicht, kan het niet aanzien. Een ander slaat een boekrol open. Mensen kijken toe hoe iemand lijdt. Jezus kent deze nood. Maar er is misschien nog een diepere nood. Die van de zwarte zon aan de hemel. ‘Mijn God, waarom heb je mij verlaten….’

Twee gezichten, twee lichamen, vier handen en een zware kruisbalk. Hoe houd je het vol? De ene arm om de andere arm geslagen. Simon draagt het kruis niet vóór Jezus, maar op dit schilderij dragen ze het samen. Twee mensen die samen dragen en zo door elkaar gedragen worden. Solidariteit van Jezus met de lijdende mens tot het uiterste toe. Het draagt mij. Door Hem wordt de lijdensweg ook een weg van hoop.

Deze schilderijen zijn gemaakt door Sieger Köder, Duits katholiek priester en kunstenaar, die in 1985 van paus Johannes Paulus II de eretitel ‘Monsignore’ kreeg. Kijk voor meer informatie op www.siegerkoeder.de. Zijn werken zijn te bezichtigen in het Sieger Köder Museum dat is ondergebracht in het klooster van de Franciscaanse zusters van St. Anna te Ellwangen, zie hiervoor bij http://www.anna-schwestern.de/de/einrichtungen/sieger-koeder-museum.html

 

 

 

 

 

  

Msgr. Sieger op zijn 86e verjaardag in 2011