Palmzondag 13 april 2014

PALMZONDAG

Begin van de Goede Week
Hosanna, de Zoon van David!

Bij de viering
De liturgie van Palmzondag is als een samenvatting van alles wat er rond Pasen gebeurt.

Het begint feestelijk vandaag. Jezus wordt als een koning geëerd. De kinderen hebben hun palmpasenstokken versierd. Er worden palmtakken gewijd en er is een vrolijke processie.“Geeft ere, de Here!” “Hosanna, de Zoon van David! Gezegend hij die komt in de Naam van de Heer! Hosanna in den hoge!”
Het verhaal van de intocht in Jeruzalem dat bij de wijding van de palmtakken hoort, schetst het beeld van een man op een ezeltje, een koning, een goede koning, ook wel de “Goede Herder” genoemd. Zou dat misschien het ‘goede’ van deze week zijn?
“Hosanna, de Zoon van David! Gezegend hij die komt in de Naam van de Heer! Hosanna in den hoge!”
Het zijn woorden die bij elke eucharistieviering klinken.In één van de vaste misgezangen die voorafgaan aan het delen van brood en wijn. Tekenen van het offer van Christus voor de zonden van de wereld. “Het Lam van God”
“Hosanna, de Zoon van David!” klinkt het zondag aan het begin van de viering.
Maar direct daarna komen de grote woorden van lijden, goddeloosheid, nederigheid. Voor je het goed in de gaten hebt, zit je midden in het verhaal van het einde van Jezus. Verraden, gevangengenomen, gemarteld, verhoord, terechtgesteld en in een graf gelegd.
Het gaat van “Hosanna” naar “kruisigt Hem”, want degenen in het verhaal die eerst zingend met takken zwaaien, roepen een half uur later, in deze zelfde viering nog, verwensingen naar het hoofd van Jezus.Toch eindigt het verhaal van lijden en dood ook vandaag, zoals elke zondag in de kerk met het feest van Pasen en de verrijzenis in de viering van de eucharistie. En dan naar huis. Je palmtak mee. De Goede Week in.