‘Maria, idool van alle tijden’, tentoonstelling in Flehite

Paneel voorstellend de vondst van het beeldje (olieverf, circa 1525) tijdelijk in museum Flehite.

De trots van onze parochie is het bekende paneel, dat de vondst van het miraculeuze beeldje van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort in 1444 laat zien. Tegen de achtergrond van de stad Amersfoort, met de oudste afbeelding van de ‘Lange Jan’, bij de buitenste stadspoort een meisje, dat met twee handen een houten emmer met water uit de stadsgracht optilt, waarin een Mariabeeldje staat; nog vier andere personen komen de tuin binnen. Onder het tafereeltje een inscriptie in gotische letters:

IN ‘T JAAR ONZES HEREN 1444 OP DEN KERSTAVOND WERD DIT BEELD GEVONDEN IN ‘T WATER EN IS OP ST. STEVENSDAG (Tweede Kerstdag, feestdag van de Heilige Stefanus, de eerste martelaar) EERBIEDWAARDIG IN DEZE KERK GEBRACHT.

Vondst van het mirakelbeeldje in 1444.

 

Schrijn

In het laat 17de eeuwse reliekschrijn worden de resten van het beeldje van O.L.Vrouwe van de wateren uit 1444 bewaard. Gemaakt van zwart geverfd hout met een toogdeurtje in een Louis XIV profiel. Op de voet twee goudgeverfde engelen, één met een kelk, de ander met ciborie of zalfpot, verder korenaren en druiventrossen (verwijzing naar de Maaltijd van de Heer). Boven, op de wolken, Maria met Kind en ter weerszijden een engel, respectievelijk met kruis en doornenkroon. Opvallend is dat Maria van Jezus weg kijkt, een aanwijzing voor een Christocentrische kijk van de maker. In het reliekschrijn het kroontje van het oorspronkelijke beeldje van Maria van de wateren. Verder nog een geel satijn manteltje met rood afgezet passement, een flesje in een rood zakje, waarin de laatste verpulverde resten (pijpaarde) van het beeldje zitten. Op het schrijn staan nog twee vaasvormige voorwerpen.

Schrijn bevat de resten van Mariabeeldje

De schrijn waarin resten van het mirakelbeeldje wordt bewaard.