Chrismamis in de Ste Gertrudis

Op 4 april 2012 werd in de Ste Gertrudis de Chrismamis gehouden. In de inleiding van de liturgie staat het volgende: Op grond van een oude traditie vindt deze dienst, waarin de heilige oliën worden gewijd, plaats vlak voor de viering van het Paastriduum, de jaarlijkse driedaagse gedachtenis van de dood en verrijzenis van Jezus Christus. In deze dienst komt de eenheid van de lokale kerk tot uitdrukking. Alle parochies van het bisdom zijn in deze dienst in de kathedrale kerk vertegenwoordigd, en vieren onder voorzitterschap van hun lokale bisschop en met het hele presbyterium de heilige Eucharistie. Vanuit deze ene viering nemen zij de oliën mee naar hun parochiekerken, op tijd voor het Paasfeest.
Olie
In de bijbel is overvloed aan olijfolie een blijk van de goedertierenheid van de Heer. Op talloze plaatsen speelt olie een belangrijke rituele rol. In de verhalen van het Oude Testament wordt olie gebruikt om een koning of profeet te wijden, onder Gods zegen aan te stellen. Ook de naam ‘Messias’, de eretitel van Jezus, verwijst daar naar, de naam betekent ‘Gezalfde’.

Sacramenten
De drie oliën die tijdens deze Eucharistieviering worden gewijd zullen in ons bisdom worden gebruikt om bij vier sacramenten teken van de goedheid van de Heer te zijn: in de doop, bij het vormsel, bij de ziekenzalving, en in diverse stadia van het wijdingssacrament.