Herdenking in de St. Joriskerk
Op 17 november jl. vierde de Stichting ‘Het Capittel van Sint Joris’ haar 675-jarig bestaan. Zij herdacht dat het kapittel op 21 augustus 1337 door de bisschop van Utrecht, Jan van Diest, in het leven werd geroepen. Die dag kreeg de Sint Joriskerk de status van kapittelkerk, wat organisatorische en financiële zelfstandigheid betekende. De inkomsten komen van de gemeente en welgestelde burgers.
Het Capittel telt op dit moment vijf bestuursleden: een deken (voorzitter), de burgemeester van Amersfoort (is bij wet geregeld) en vier kanunniken, twee namens de stichting Het Burgerweeshuis en twee namens het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Amersfoort. Tweevijfde van de jaarlijkse opbrengst van de stichting wordt besteed aan het onderhoud van de Joriskerk, drievijfde gaat naar Het Burgerweeshuis.
De bijeenkomst werd geopend door de deken, burgemeester Bolsius, waarna een muzikaal intermezzo volgde. Daarna hield mr. J. P. H. Donner, vice-president van de Raad van State, een toespraak waarin hij het historisch overzicht schetste en deze lijn doortrok naar de hedendaagse maatschappelijke betrokkenheid. Organist Rien Donkersloot sloot het formele gedeelte af met muziek van Bach en Reger op het Naberorgel. De overige musici waren de fluitisten Francien Post en Fleur van Hoogevest, Sander Westphal, cello en Henk Veldman, orgel.
Tijdens het informele gedeelte was er gelegenheid om kennis te maken met de volgende exposanten: De Archeologische Dienst, De Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN, vrijwilligers), het Archief Eemland, museum Flehite en Stichting Vrienden van de St. Joriskerk.