Oogstdienst: blije en dankbare viering

De Oogstdienst van 21 oktober 2012 waarin em. pastoor Wessel Jan Woltjer namens de Oud-Katholieke parochie en dr. Aart van Haarlem namens de Evangelisch Lutherse gemeenschap voorgingen, werd een blije en dankbare viering voor God’s goede gaven. In zijn preek ging dr. Van Haarlem in op de evangelielezing uit Lucas 12; 16-31: De gelijkenis van de man die veel opbrengsten had van zijn landgoed en die grotere schuren wilde bouwen om alles daarin te kunnen opslaan. In de korte vergelijkenis komt 6 x het woord ‘ik’ voor, en daarnaast ook ‘mijn’, gebezigd door de rijke man. De woorden ‘Waar uw schat is, zal uw hart zijn’ daar had Jezus het steeds over, op alle mogelijke manieren, rechtstreeks of vooral ook in allerlei gelijkenissen, parabels, situaties gegrepen uit het leven van alledag. Hij sprak er niet alleen over, maar maakte het ook waar: steeds was hij bezig om te laten zien hoe God ons leven en onze wereld bedoeld heeft. Daarom kwam hij op voor de armen, de zieken, de buitenlanders, de uitgestotenen, de geminachten. In bovengenoemde vergelijkenis spreekt hij de rijke man aan met: ‘Dwaas, nog deze nacht zal je leven van je worden teruggevorderd. Voor wie zijn dan de schatten die je hebt opgeslagen? Zo vergaat het iemand die schatten verzamelt voor zichzelf, maar niet rijk is bij God’.
De kinderen van de Kinderkerk mochten deze keer hun jassen aandoen om buiten de schatten van de natuur te verzamelen. Schalen vol met kastanjes, prachtige bladeren en takjes (en een kroonkurk van een bierflesje) werden de kerk mee in genomen en getoond.
Met mooi opgemaakte schalen met fruit werd dankbaarheid uitgesproken voor de oogst; de ouderen, zieken en daklozen deelden mee in deze gaven. De kerk was prachtig versierd, het koor liet welluidende zang horen, daarin begeleid door organist Henk Veldman die ook zorgde voor een feestelijk voor- en naspel van Bach. Velen hebben hard gewerkt aan het welslagen van deze viering: daarvoor heel hartelijk dank!