Taizéreis: laatste bericht

Op 15 juli 2012 kwam het laatste bericht binnen van de reis naar Taizé. Een korte mededeling over de terugreis, aangevuld met een verslagje van Angela over donderdag 12 juli jl.

Op het moment is het zondag. We zitten in een grote dubbeldeks bus op weg naar Nederland. Voordat we in Amersfoort aankomen moeten we nog langs Naaldwijk, Delft en Utrecht om groepen af te zetten, dus het wordt een lange dag vandaag.

Angela heeft een stukje geschreven over wat ze donderdag heeft meegemaakt.

Het is al weer donderdag. Vanmorgen ben ik samen met Jessica naar een Anglicaanse eucharistieviering geweest. Helemaal achteraan is een klein kapelletje. Je moet weten waar het is… Daar hebben we met vijf mensen eucharistie gevierd. Eén van de broeders ging samen met een Engelse priester uit Londen voor. Verder was er een zuster die hier in Taizé werkt, een wat oudere man en wij tweeën. Het was heel bijzonder om zo met elkaar rond het altaar te staan en brood en wijn te delen. Daarna gingen we naar het ochtendgebed.
Tijdens het ontbijt kregen Matthijs en ik spontaan het idee om naar Cluny te gaan om ons daar te verdiepen in de geschiedenis van het Benedictijnse kloosterleven. We besloten te spijbelen bij de bijbelintroductie om met de bus naar Cluny te gaan. Daar hebben we de restanten gezien van het verloren gegane klooster. In de middeleeuwen was Cluny echt een belangrijk spiritueel centrum, waar veel mensen naar toe kwamen, net als Taizé nu. Zo zien we hoe ook wij bouwen op een eeuwenoude traditie. Terug in Taizé merkten we dat onze ruggen pijnlijk aanvoelden door het slapen op dunne matjes en het zitten op de grond. Daarom gaf Jessica ons Yogales. Dat leverde hilarische posities op, maar het resultaat was verbluffend. Onze ruggen voelden veel minder stijf aan. Zo direct begint het avondgebed weer en daarna drinken we nog een wijntje bij Oyak. Al weer een dag voorbij.