Feestelijke eucharistieviering met doop van Hugo

Op zondag 23 maart werd in een goed gevulde kerk een feestelijke eucharistieviering gehouden, waarin de doop van Hugo Christiaan, zoon van Louis en Marjolijn Runhaar-Kool en broertje van Thom centraal stond.
Pastoor Grete begon haar preek over het feit, dat praten met elkaar zo belangrijk is. Niet alleen makkelijke verhalen, maar ook wat ons raakt en gebeurtenissen, die het leven soms moeilijk maken moeten we elkaar doorgeven. Zij sprak de wens uit, dat ook dopeling Hugo deze verhalen meekrijgt in zijn leven. Bevoorrecht zijn wij te leven in een land als Nederland en we beschouwen dit vaak als een zegen van God. Maar als het leven soms tegenzit, zijn we snel geneigd te denken: “Waar is die God nu?”.
God liet Mozes op de rots slaan, zodat er levenbrengend water was. Water is niet alleen verkwikkend, maar levert ook strijd op. Water tenslotte maakt geen onderscheid, het sluit niet uit, maar in en het verbindt al die verhalen, waardoor Jezus ons ziet. Tenslotte sprak pastoor Grete de wens uit voor Hugo te bidden, zodat hij geraakt zal worden door iets van God, liefde zal ervaren en hieruit voor altijd zijn dorst zal lessen.
Na de preek kwamen dopeling met zijn ouders, broertje en alle kinderen van de kinderkerk binnen voor de doopplechtigheid. Na de naamgeving werd door pastoor, ouders en broertje het kruisteken op het voorhoofd gemaakt, gevolgd door de handoplegging, het aanraken van de oren en de mond, zodat hij kan horen en spreken. Vervolgens werden de geloofsbelijdenis en de doopbeloften uitgesproken, waarna de uitstorting van het water over het hoofdje van Hugo deze ceremonie besloot.
De eucharistieviering werd op de gebruikelijke wijze voortgezet. Na de communie-uitreiking vertelden de kinderen wat zij in de kinderkerk gehoord en gedaan hadden: Hugo mag zijn kamertje meteen volhangen met alle mooie tekeningen, die hij kreeg en de ouders ontvingen een boekje met Bijbelverhalen.
Na de viering werden gelukwensen uitgedeeld en een gezellig samenzijn in de Joriszaal besloot deze mooie zondagochtend.
Tekst: Betty Roobol
Foto’s: Wim Roobol

Klik op de foto voor een vergroting.