(Nadere) kennismaking met de Oud-Katholieke Kerk

4 bijeenkomsten

(Nadere) kennismaking met de Oud-Katholieke Kerk tijdens 4 bijeenkomsten.

Wat betekent eigenlijk het woordje “oud” in Oud-Katholiek? Waarom is er naast de Rooms-Katholieke kerk ook een Oud-Katholieke kerk? Wat is dan het eigene van de Oud-Katholieke kerk? Wat is het geloof van de Oud-Katholieke kerk? Hoe is zij georganiseerd? Dit zijn vaak gestelde vragen door mensen die pas lid zijn geworden van de Oud-Katholieke kerk of daarover denken. Maar ook mensen die al langer lid zijn, zullen zich soms afvragen hoe het nu precies zit. Daarom wordt er dit voorjaar in onze parochie een serie van vier bijeenkomsten gehouden voor iedereen die meer wil weten over de Oud-Katholieke kerk. Er is natuurlijk ook ruimte voor eigen vragen.

Bijeenkomst 1: Hoe komt het dat er een Oud-Katholieke kerk is?
Over de ontstaansgeschiedenis van de O.K.- kerk. De situatie van de Nederlandse kerk in de 16e en 17e eeuw. De keuze van 1723. De keuze in de 19e eeuw. De voortgang in de 20e eeuw. Bestuur en organisatie.

Bijeenkomst 2: Hoe vieren we in de Oud-Katholieke kerk?
Zingen, bidden en schriftlezen in de liturgie. De boeken die we gebruiken. Hoe zitten ze in elkaar en wat staat er in? Eenheid van geloof en vieren en de wisselwerking daartussen.

Bijeenkomst 3: Waarom is Oud-Katholiek oud?
De kerk in de eerste eeuwen. Eenheid en verscheidenheid. Concilies en geloofsbesluiten. De groei van de kerk. De ongedeelde kerk van de eerste duizend jaar van onze jaartelling. Het behoud van de katholiciteit.

Bijeenkomst 4: Wat gelooft de Oud-Katholieke kerk?
Het geloof van de kerk. Het eigen geweten. De soevereiniteit van de relatie tussen God en mens. Genade en persoonlijke verantwoordelijkheid. De spanning tussen wat altijd door iedereen en overal geloofd wordt en door ons hier en nu. Kerk ben je samen, verantwoordelijkheid draag je samen: ambten, taken, oecumene en kerkelijke verbanden.

Data: maandagen 3 maart, 24 maart, 7 april, 28 april 2014
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Joriszaal, Boldersstraat 2, Amersfoort
Begeleiding: Ward Cortvriendt
Opgeven: vóór 24 februari 2014 bij Lydia Janssen, lid van het Kerkbestuur,  lydia.janssen@xs4all.nl.