Ontroerende eucharistieviering met toetreden Frank Duivenvoorde

Zondag 12 januari 2014 ‘De doop van de Heer in de Jordaan’, eucharistieviering met het toetreden van Frank Duivenvoorde.

Een bijzondere viering en ontroerende gebeurtenis, het toetreden van Frank Duivenvoorde tot de Oud-Katholieke kerk. Frank beantwoordde de vragen die behoren bij het ritueel van de opneming met overtuiging en nadat pastoor Grete Verheij haar handen over hem had uitgestrekt en sprak ‘Wees gezegend met Gods licht op je levensweg. God zegene en behoede je, vandaag en alle dagen van je leven tot in eeuwigheid, +Vader en de Zoon en de heilige Geest’ reageerde de gemeente met een krachtig ‘Amen’ en een hartelijk applaus. Nadat Frank een prachtig gedecoreerde kaars had ontvangen als teken van Gods licht en de aanwezigen gezang 812 hadden gezongen, was de ceremonie afgerond.
Vandaag is het de zondag van de doop van de Heer in de Jordaan. Pastoor Grete schetste in haar boeiende preek een stukje familiegeschiedenis met daaraan gekoppeld een overzicht hoe de gedachten en ideeën over de doop in de loop der jaren is veranderd. Op de vraag waarom Jezus zich liet dopen volgde het antwoord: ‘Uit gerechtigheid, een mens kan niet zonder liefde, zonder de geest van God, je bent Zijn kind’. ‘Daarom liet Jezus zich dopen, daarom laten wij ons dopen, onze liefde voor God laten wij daarin blijken.’ ‘Wij hebben die stem nodig: “Jij bent mijn geliefd kind”, daarmee laten wij ons leiden naar Gods toekomst.’ Na afloop van de viering hield Frank een korte toespraak, waarin hij het e.e.a. vertelde over zijn kennismaking met onze kerk (wat een hoeveelheid boeken!) en onze parochie (wat zingen ze flink mee!) en dat hij over niet al te lange tijd de Oud-Katholieke opleiding (Seminarie) zal afronden. Ideeën over zijn pastorale toekomst komen hopelijk binnenkort in een definitief stadium. De vele aanwezigen konden na afloop in de kerk en tijdens het samenzijn in de Joriszaal Frank feliciteren met deze bijzondere dag en hem alle goeds toewensen voor de toekomst.
Het was een prachtige viering waaraan weer velen hebben bijgedragen: mooie zang van cantor Marjon Strijk begeleid door de onvolprezen Theo Borggreve op het orgel, goed verzorgde voorbeden van lector Emile Verheij en op het altaar stonden prachtige bloemen. Allen veel dank en uiteraard ook aan pastoor Grete en de misdienaars!