Pinksteren

Uit de bijbel: Johannes 20, 21-22

Nogmaals zei Jezus tot hen:
‘Vrede zij u. Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zo zend Ik u.’
Na deze woorden blies Hij over hen en zei: ‘Ontvangt de heilige Geest.’

Ontvang de heilige Geest…
Ter inspiratie

Jezus geeft zijn leerlingen een helper. Die helper zal de leerlingen, maar ook ons bijstaan de liefde van Jezus voor ons allen te blijven herinneren. De Geest zal ons helpen het ideaal van Jezus scherp voor ogen te houden om het nooit te vergeten. En, geholpen door de heilige Geest, zullen we meewerken aan het verspreiden van vrede. Als we leven naar de Geest van Jezus, ontvangen we innerlijke vrede. Mijn vrede geef ik u. Niet zoals de wereld die geeft.
De vrede die de wereld geeft, steunt op het recht van de sterkste. Die vrede is vaak schijn. Ze wordt afgedwongen en dwingend opgelegd met machtsmiddelen: bedrog, leugens, geld, wapens. Zo kan er nooit vrede komen, innerlijke vrede met jezelf, met anderen en met God.
Vrede laat ik u na, zegt Jezus. De vrede die Jezus ons geeft steunt op eerbied voor de zwaksten. Die vrede is gebouwd op basis van het gesprek van mens tot mens en respect voor elkaar. Waar we elkaar recht in de ogen kunnen zien en zo elkaar tot recht laten komen, ontstaat er een rechtvaardige en vreedzame wereld. In deze wereld is de ander de norm voor vrede en gerechtigheid.

Informatie met dank aan Uitgeverij Berne
René Hornikx, Eén woord is mij genoeg. Gebedsvieringen en aanzetten tot gesprek voor kleine groepen. 2014