Vredesweek 2014

20 september t/m 28 september

Vredesweek 2014 ‘Wapen je met vrede’
Conflicten in Oekraïne, de opmars van de Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten,  brengt het onderwerp oorlog weer volop in de belangstelling. Diverse kerken en levensbeschouwelijke organisaties, waaronder de Oud-Katholieke kerk, agenderen, daarom de vrede in Amersfoort. Dat doen ze via de Amersfoortse Ambassade van Vrede in de komende Vredesweek, van zaterdag 20 september t/m zondag 28 september.

Wat is de Ambassade van  Vrede Amersfoort?
Op initiatief van vredesorganisatie PAX hebben kerkelijke en levensbeschouwelijke organisaties hun activiteiten daarom gebundeld onder de naam Ambassade van Vrede Amersfoort. Ook de lokale afdeling van Amnesty International en Vrouwen voor Vrede doen mee. Vertegenwoordigers van zeven kerken zijn betrokken, variërend van drie PKN-gemeenten, de Rooms-Katholieke en Oud-Katholieke kerk, de Doopsgezinde en Remonstrantse Kerk, het Apostolisch Genootschap en de Bahai-gemeenschap.

Wat betekent ‘Wapen je met vrede’?
Om deze uiterst actuele vraag draait het in de Vredesweek. Wapenbeheersing is een thema waarmee de vredesbeweging zich al jaren bezighoudt. Af en toe zijn er successen. Wapens die geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en strijders, tussen een kind of een soldaat, zoals landmijnen en clustermunitie, zijn al door veel landen verboden. Datzelfde zou moeten gelden voor kernwapens. Ontwapening is een proces dat veel stappen kent. Een concrete stap is dat de Nederlandse Tweede Kamer het internationale verbod op kernwapens gaat bespreken. Tijdens de Vredesweek zullen de deelnemende kerken de campagne ‘Teken tegen kernwapens’ volop onder de aandacht brengen. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om een verbod op kernwapens op de politieke agenda te zetten.

Het ambitieuze programma voorziet in een bijna dagelijkse activiteit en dat negen dagen lang. Het actuele programma van de Vredesweek is te raadplegen op: 
http://www.ministerievanvrede.nl/ambassades/ambassade-amersfoort