Het Gilde Amersfoort verzorgt al 35 jaar wandelingen in de stad Amersfoort
Tijdens de Heilige Huizen wandeling vindt u in de binnenstad van Amersfoort nog veel herinneringen aan het soms roerige geloofsleven. In de Middeleeuwen was de hele bevolking katholiek en werden er verschillende kloosters gesticht. Sommige zijn afgebroken maar er zijn ook fraaie restanten bewaard gebleven. In de 15e en 16e eeuw was Amersfoort een belangrijke pelgrimsstad door de aanwezigheid van een mirakelbeeldje. Het is dat beeldje (of wat er van over is) dat een plaats heeft gekregen in de Oud-Katholieke kerk “St. Joris op ’t Zand”.
Na de Reformatie in 1579 kregen de protestanten het voor het zeggen. De katholieken konden hun diensten alleen nog houden in schuilkerken. Amersfoort was overigens een vrij tolerante stad voor niet protestante gelovigen. Zo konden ook joden in 1727 een synagoge bouwen. De Lutherse gemeente mocht gebruik maken van de leegstaande kapel van de Heilige Geest.
De 19e eeuw stond in het teken van de emancipatie van de rooms-katholieken. Dit leidde tot de bouw van nieuwe kerken, zoals de Franciscus Xaveriuskerk op ’t Zand en de Maria Tenhemelopnemingkerk, beter bekend als de Elleboogkerk, aan de Langegracht.
De Heilige Huizenwandeling voert u langs maar liefst 24 plekken met een religieus karakter. Het oudste monument is de toren van de St. Joriskerk uit de 13e eeuw en het bijna jongste het klooster Onze Lieve Vrouw van Amersfoort uit de 19e eeuw en ’t nog jongere (1928) oud-katholieke kerkgebouw op ’t Zand. De voorgangster van dit kerkgebouw bevond zich áchter ’t huidige kerkgebouw, in een tot kerk verbouwd voormalig weeshuis. Daarom heet de straat achter de kerk ook ‘Achter ’t oude weeshuis’.
In kort bestek wandelt u door de kerkgeschiedenis van Amersfoort, maar ook van Nederland. Waant u zich even een moderne pelgrim!
Voor alle informatie en natuurlijk aanmelden voor één of meer wandelingen:
Gilde Amersfoort – stadsgidsen | stadswandeling | torenbeklimming