101 Bedevaartplaatsen in Nederland

Tijdens de open zaterdagen in de kerk verkrijgbaar

 

  101 Bedevaartplaatsen in Nederland is een overzichtsboek, uitgegeven in het kader van het jaar van her religieus erfgoed, met daarin de 101 belangrijkste bedevaartplaatsen en heiligdommen in Nederland. Het Mirakel van Amersfoort is daarin (blz. 66 e.v.) opgenomen met tekst en illustraties.
Dit 571 pagina’s tellende boek, waaronder ook een lijst van alle 660 Nederlandse bedevaartsplaatsen, is een “spin-off” van het onderzoeksproject “Bedevaartsplaatsen in Nederland” van het Meertens Instituut wat liep van 1993 – 2000. Dit onderzoek heeft een 4-delige boekenreeks opgeleverd met beschrijvingen van alle 660 plaatsen en een website waarop de resultaten van dit onderzoek en een database van al die plekken te vinden is.

Toch bleek het heel uitdrukkelijk de wens om dit onderzoek en die 4-delige boekenreeks voor een breder publiek toegankelijk en aantrekkelijk te maken. Mede omdat de beide auteurs hebben geconstateerd dat het fenomeen bedevaarten en pelgrimeren aan een revival bezig is.

In het hoofdstuk AmersfoortO.L. Vrouw ter Eem, tot stof vergaan, wordt het ons zo bekende verhaal van het beeldje  – op correcte wijze – verteld. Beschreven staat dat de restanten zich in de doopkapel van onze kerk bevinden. Jammer is dat in de verwijzingen de Franciscus Xaverius kerk als locatie wordt genoemd.

Deze uitgave kost ca €uro 40 en zal ook tijdens de Open Dagen deze zomer in de kerk verkrijgbaar zijn.