Do de Haart en Emilie Urbanus bij de voedselbank

Voedsel Focus: delen wordt meer

Christel Eijkelenboom

Delen wordt meer. Dat is het motto wat Voedsel Focus Amersfoort (VFA) (de Voedselbank) en onze Oud-katholieke parochie Amersfoort gemeenschappelijk hebben. En ieder vult dit op eigen wijze in.

Via Voedsel Focus Amersfoort krijgen elke week ongeveer tweehonderd gezinnen die het tijdelijk financieel minder breed hebben, een voedselpakket. Wekelijks melden zich ongeveer vijf nieuwe mogelijke cliënten. Samen met hen wordt bekeken of ze in aanmerking komen voor een wekelijks voedselpakket. De benodigde levensmiddelen krijgt de voedselbank grotendeels van bedrijven.

Cieka Galenkamp is nu een jaar betrokken bij VFA. Ze heeft al heel wat cliënten zien komen en gaan. ,,De bedoeling is dat voedselhulp voor mensen een tijdelijke oplossing is”, zegt ze. ,,We proberen mensen daarom verder te helpen de weg te vinden naar instanties die met hen kunnen werken aan een structurele oplossing voor hun financiële problemen.”

Cieka is blij met de hulp vanuit het bedrijfsleven: ,,We krijgen veel verschillende producten binnen om in de pakketten doen. Soms krijgen we zo veel dat we gaan delen met andere voedselbanken in het land die soms tekort hebben. Het grappige is dat daarvandaan ook weer van alles onze kant op komt: Delen wordt meer!”

Dat laatste is ook de overtuiging van onze parochianen Do de Haart en Emilie Urbanus. Samen met de Diaconale werkgroep zetten zij zich al jaren in voor allerlei diaconale projecten voor mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Voor het tweede jaar nu steunt de Diaconale werkgroep de voedselbank Amersfoort. Zij zamelt producten in, maar zoekt ook naar andere creatieve manieren om geld in te zamelen.

In 2008 verscheen het kookboek: ‘Koken met Joris op ’t Zand’, een kookboekje waarin parochianen hun favoriete recepten en de bijbehorende verhalen delen met anderen. De eerste druk was snel uitverkocht en nu is er een tweede. ,,We proberen VFA ook praktisch te steunen. We vragen wat er nodig is aan producten en die zamelen we vervolgens in. Waspoeder bijvoorbeeld. Met de opbrengst van de verkoop van het kookboek en met collectegeld kopen we nieuwe producten. Door deze steun kregen de cliënten van de voedselbank met Kerst allemaal een rollade in hun pakket. Momenteel kopen we diepvriesvis in. In maart organiseren we samen met de St.-Franciscus Xaverius parochie een aantal eenvoudige vastenmaaltijden. De opbrengst is voor VFA.”

Cieka is blij met de inbreng van onze Oud-katholieke parochie, die overigens lang niet de enige kerk is waarvan VFA steun krijgt. Er zijn meerdere kerken en bedrijven die via menskracht, acties of geldbedragen de voedselbank helpen.

 

‘Koken met Joris op ’t Zand’ is  voor 15 euro
te bestellen via het kerkbestuur.