Pinksternoveen

Na 2 juni (Hemelvaartsdag), dus vanaf vrijdag 3 juni tot en met zaterdag 11 juni 2011 vindt in onze kerk iedere dag van19.00 – 19.30 uur een ‘Pinksternoveen’ plaats.


Vanouds is de tijd tussen Hemelvaart en Pinksteren een tijd van dagelijks gebed om de Heilige Geest. Wie goed telt, telt negen dagen, vandaar de naam ‘noveen’ dat afkomstig is van het Latijnse ‘novena’ of ‘novem’, dat ‘negen’ betekent. Een noveen is dus een gebed of eigenlijk een reeks van gebeden gedurende negen opeenvolgende dagen.

De Pinksternoveen vindt zijn wortels in de Bijbel, in de Handelingen van de Apostelen (1,13 e.v.), waar wordt beschreven hoe de Apostelen samen met Maria, de moeder van de Heer “zich vurig en eensgezind bleven wijden aan het gebed” tot aan de dag van Pinksteren: tot de komst van de Heilige Geest. Wat de Apostelen met Pinksteren ervoeren, mogen wij ook meemaken in ons eigen leven: ons bestaan zal worden herschapen, heel gemaakt tot nieuw verstaan en vervuld worden met Gods Geest van liefde en levensvreugde, met de zeven gaven van de Heilige Geest: wijsheid – inzicht – kracht – verstandig beleid – kennis – ontzag en liefde voor de Heer.

De tijd tussen Hemelvaart en Pinksteren is voor iedere gelovige de aangewezen tijd om te bidden voor een rijke werking van de Heilige Geest. Zoals in de Adventstijd wordt uitgezien naar Kerstmis, de geboorte van Christus, zo wordt in het Pinksternoveen uitgezien naar Pinksteren, de komst van de Geest van God.