Amersfoort Nu

Artikel over architect Willem van Gent

In de krant Amersfoort Nu van 25 december 2013 verscheen een aardig artikel waarin ons kerkgebouw wordt genoemd alsmede de architect Willem van Gent. De zoon van de architect heeft een bijzondere actie genomen m.b.t. een gevelsteen, zie hieronder.

De moderne gevelsteen aan de Varkensmarkt.

In 2007 werd de historische gevel uit 1777 van dit pand gerestaureerd. Er bleef een raadselachtig nisje over boven de toegangsdeur. Om het nisje een tekst in vier gedeelten: ‘Zoo de Heer het Huys niet en bouw tevergeefs arbeide zy die er aen bouwen’. Het vermoeden dat deze tekst te maken had met de oorspronkelijke bewoner/bouwer rees al snel. Ooit woonde daar immers de stadstimmerman Kolfschoten. In het nisje waren alleen wat brokkelige bakstenen achtergebleven waarvan niemand nog de betekenis duidelijk was.
De eigenaar van het pand, Wigo van Gent, wilde wel iets met de nis. Als zoon van de bekende Amersfoortse architect Willem van Gent zocht hij naar een artistieke invulling. Zijn vader werd vooral bekend door zijn prachtige, in Amsterdamse Schoolstijl uitgevoerde Oud-Katholieke Kerk van de Heilige Georgius aan ’t Zand uit 1927. Bij het ontwerp van het interieur van deze kerk hield de architect zorgvuldig rekening met een aantal elementen, die uit de 17de-eeuwse schuilkerk werden meegenomen. De gaafheid van de kerkruimte spreekt nog steeds tot de verbeelding. Naast de Oud-Katholieke kerk behoort het winkel- woongebouw aan het Prinses Julianaplein/Arnhemseweg (1934) tot één van zijn meest opvallende werken.
Wigo wilde een link leggen tussen bouwmeester Kolfschoten en zijn vader. Daarvoor had hij een voorstelling van de heilige Thomas, patroonheilige van de Bouwmeesters, in gedachte. Daarnaast wilde hij zijn vader eren door een aantal reliëfs van enkele bekende Amersfoortse gebouwen van de hand van zijn vader, waaronder uiteraard de gevel van het Oud-Katholieke kerkgebouw aan ’t Zand.
Wigo wendde zich tot Toon Rijkers, beeldhouwer/restaurator, die een voorliefde heeft voor gevelstenen. Hij werkt voornamelijk in opdracht. Zijn eigen voorliefde geldt het bouwbeeldhouwwerk, waaronder de ‘moderne gevelsteen’. Rijkers is zeer gedreven om de oude traditie van gevelstenen nieuw leven in te blazen.