Oud-katholieke kerken in Enkhuizen door de eeuwen heen

Tentoonstelling ter gelegenheid van 100 jaar kerkgebouw Breedstraat 84

 

  Tot en met 23 augustus 2008 is er in de Westerkerk in Enkhuizen een tentoonstelling ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het oud-katholieke kerkgebouw aan de Breedstraat nummer 84.

De periode van oud-katholieke kerken in Enkhuizen is langer dan honderd jaar en omvat meer dan vier eeuwen.

Uit deze periode zijn verschillende zeldzame documenten, brieven, prenten en foto’s bewaard gebleven. Een selectie hieruit is te zien in de Westerkerk dat, als voormalige katholieke H.Gummaruskerk (tot 1572), ook zelf beschouwd mag worden als onderdeel van de tentoonstelling.  De tentoonstelling maakt inzichtelijk hoe het katholieke geloofsleven van Enkhuizers is geweest vanaf de zeventiende eeuw tot nu toe, met name van de katholieken die behoorden tot de parochies van de H.H.Gummarus en Pancratius aan de Breedstraat en (tot 1781) het Venedie, en het Westeinde.

Locatie.
De Westerkerk bevindt zich aan de Westerstraat 138 te Enkhuizen en is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Bij de ingang wordt een kleine entreeprijs gevraagd.Wie geïnteresseerd is om het Oud-Katholieke kerkgebouw aan de Breedstraat van binnen te bezichtigen kan dat doen op woensdag 13 augustus van 15.00 uur tot 17.00 uur en op zondag 31 augustus van 12.00 tot 13.00 uur (na de eucharistieviering). De kerk is dan opengesteld voor bezichtiging.Later in het jaar zal het eeuwfeest van de Oud-Katholieke parochie worden afgesloten met een feestelijke viering in de H.Pancratiuskerk, ook wel Zuiderkerk geheten, op zaterdag 29 november 2008, aanvang 15.00 uur, waarin de nieuwgewijde bisschop van Haarlem, Dirk Jan Schoon, zal voorgaan. De dienst is vrij toegankelijk.