Kerk & Slavernij – avond 12 maart in Amersfoort

Wat hebben kerk en slavernij met elkaar te maken?

26 februari 2024

De kerk is vanaf het eerste begin betrokken bij het Nederlands koloniaal slavernijverleden. Uit onderzoek blijkt dat kerken en dominees plantages en tot slaaf gemaakten bezaten. Slavenhandel en slavernij werd goedgekeurd of gedoogd. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Ook Amersfoort had ermee te maken.

Bijeenkomst 12 maart

De Raad van Kerken Amersfoort organiseert samen met de gemeente Amersfoort, Kerk en Wereld en het 30 juni/1 juli comité een bijeenkomst om met elkaar in gesprek te gaan en zicht te krijgen op de rol van de kerk en de impact op nazaten van tot slaaf gemaakten. Welke linken zijn er met Amersfoort? 

Pijnlijk thema

Prof. Dr. George Harinck verzorgt een inleiding over dit pijnlijke thema op 12 maart 2024 om 19.30 uur in de Xaveriuskerk aan ‘t Zand 29 in Amersfoort. (Inloop om 19.00 uur.) Prof. Dr. George Harinck is projectleider onderzoek Kerk & Slavernij van Protestantse Theologische Universiteit en van de Vrije Universiteit en Universiteit Curaçao en ook inwoner van Amersfoort. Aansluitend gaat journalist en presentator Nicole Terborg in gesprek met het publiek en professor Harinck.

De organisatoren hopen dat de bijeenkomst bijdraagt aan een constructieve gedachtenuitwisseling tussen vertegenwoordigers van verschillende inwoners van binnen en buiten de (migranten-)kerken van Amersfoort. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: amersfoortontketent@amersfoort.nl

Tentoonstelling

Op zaterdag 9 maart om 10.30 uur wordt in de Xaverius kerk aan ‘t Zand 29 de tentoonstelling  Kerk en Slavernij geopend. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 6 april 2024. Meer informatie is te vinden op website Amersfoort Ontketent.

Meer achtergrondinformatie en activiteiten die in dit Herdenkingsjaar Slavernijverleden in Amersfoort worden georganiseerd, zijn te vinden op deze website: www.amersfoort.nl/ontketent.